Hvem bør anvende støtte/rejsestrømper

forebyggelse af blodpropper via rejsestrømper

Hvem bør anvende rejsestrømper


Forebyggelse af blodpropper under rejse kan ske vha. rejsestrømper og støttestrømper, der for praktiske formål er det samme. Lang tid sidden stille øger risikoen for blodpropper i benene. Det er videnskabeligt bevist, at lange flyrejser, bus- og bilture øger risikoen for blodpropper. Blodpropperne kan være livstruende, hvis de løsnes i benene og ender som blodprop i hjerte og lunger. Hævede og ømme ben kan være tidligt tegn på begyndende blodprop.

Blodpropper kan forebygges med rejsestrømper, fordi rejsestrømper hjælper på blodcirkulationen i benene.
 

Øget risiko for blodpropper:

Er du omfattet af én af nedenstående risikogrupper tilrådes du, at anvende rejsestrømper når du rejser:

1: Hjertesygdom/behandling for højt blodtryk
2: Åreknuder
3: Spiser P-piller
4: Over 40 år
5: Nyligt udført mindre/større kirurgisk indgreb
6: Syg på rejsetidspunktet
7: Nylig blodprop i hjertet
8: Tidligere blodprop i ben eller lunger
9: Kræftsygdom

Rejsestrømper bør anvendes, når den samlede fly-, bil- eller busrejse fra hjemadresse til ankomstadresse varer længere end 5 timer.
Rejsestrømper lægger et lille tryk på benene, der ikke kan mærkes, men som hjælper til at tømme blodårene, så blodpropper ikke dannes og benene ikke hæver og bliver ømme. Man nedsætter derved også tendensen til hævede og trætte ben under rejsen. Strømperne er behagelige at have på og ligner enhver anden normal strømpe.
 

Årsag til blodpropper:

Blodpropper i benene (DVT) kan opstå i situationer, hvor blodets tilbageløb fra benene går for langsomt eller måske endda går helt i stå. Dette kan skyldes, at man sidder helt stille uden at bevæge benene. DVT kan også opstå, hvis der er defekter i venernes klapper, så blodet faktisk løber baglæns. Er blodet fortykket, som det er tilfældet ved væskemangel (dehydrering), er der en øget risiko for at udvikle DVT.
 
Gregers G Hermann
Overlæge, dr.med.