Senfølger efter kræftbehandling
Mange oplever senfølger efter deres kræftbehandling, f.eks. gener fra arvæv og strålebehandling, smerter i kroppen, lymfødem mm. Hvis du har senfølger efter kræftbehandling, eller gerne vil forebygge senfølger, så er det relevant, at du får den rette hjælp af en specialuddannet fysioterapeut – en lymfødemterapeut.
Arvæv efter operation
Alle operationer efterlader arvæv, og det er vigtigt at tage hånd om arvæv for at forebygge og afhjælpe smerter/stramhed og nedsat bevægelighed. Kvinder der er opereret i brystregionen med enten brystbevarende operation, brystrekonstruktion eller mastektomi, kan eksempelvis opleve smerter i en større eller mindre del af området, stramhed, brynjefornemmelse og hævelse. Arvæv kan gå fra at være stramt og smertefuldt, til smidigt og smertefrit, med de rigtige tiltag. Desuden kan behandling af arvæv være med til at forebygge lymfødem hos personer, der har fået fjernet lymfeknuder.
Ud over hvad du selv kan gøre for at forebygge og behandle et stramt ar, kan det være nødvendigt at få behandling af en fysioterapeut, der er specialiseret indenfor området, for at få fuld bevægelighed og opnå smertefrihed. Det er både teknisk svært at behandle sig selv og der kan være brug for mere specialiserede teknikker eller andre øvelser.
Hos Svaneklinik, har vi et tæt samarbejde med Vivo Fysioterapi, som er specialiserede indenfor arvævsbehandling, samt såkaldt Fascial manipulation, som er behandling af bindevævet.
Hvis du er usikker på om det du selv gør er nok, eller om du kunne have gavn af specialiseret fysioterapi, er du altid velkommen til at kontakte Vivo for en uforpligtende snak.
For at opnå et så smidigt ar som muligt er det vigtigt at starte tidligt med at genoptræne og behandle området. Det er vigtigt at udføre øvelserne du modtager fra hospitalet, da stimuleringen der sker i området når vævet bliver forskudt og arvævet bliver bevæget, er afgørende for at det ikke sætter sig fast og bliver stramt. Det er også vigtigt at forsøge at bevæge overkroppen og armene så meget som muligt, indenfor smertegrænsen.
Stråleskader/ gener i forbindelse med strålebehandling
Strålebehandling er en vigtig del af kræftbehandlingen, men det er meget individuelt, hvordan strålebehandlingen påvirker en. I den sidste del af behandlingen kan det væv, der bestråles, blive skadet i større eller mindre grad. Nogle får rødme i huden, andre vil blive mere forbrændte og kan udvikle soleksem lignende tendenser. I værste grad, at huden sprækker og bliver til sår. Når strålebehandlingen er slut, virker strålerne stadig nede i vævet. Man kan opleve en forværring i huden de næste 14 dage fra sidste behandling.
Under strålebehandlingen og lige efter, er lymfesystemet under stort pres. Mange oplever derfor at der kan opstå hævelse både i strålefeltet og i armen, hævelsen kan være midlertidig, men kan også være begyndelsen på et lymfødem. Oplever man dette, anbefaler vi at du bruger kompression på det hævede område, samt søger behandling hos en lymfødemterapeut. På den måde kan du få den rigtige vejledning og hjælp til at få hævelsen ned hurtigt.
Du kan læse mere om hvordan Vivo Fysioterapi kan hjælpe dig her
Strålebehandling påvirker både arvævet, bindevævet, muskulaturen, huden, nervevævet, knoglerne (især brystben og ribben) og indre organer (lunger og hjerte), i det lokale område du bliver bestrålet. Der dannes strålefibrose (mikroarvæv) som gør, at vævet mister sin elasticitet og bliver mere stift og hårdt. Derudover bliver gennemstrømningen i vævet betydelig nedsat og bindevævet klistrer mere sammen end normalt. Det kan betyde, at lymfevæsken kan have svært ved at passere netop det bestrålede område. Dette har stor betydning ift. forebyggelse og behandling af lymfødem.
Hvis du oplever gener i den side du har modtaget strålebehandling vil vi anbefale at du får det undersøgt hos en fysioterapeut hos Vivo Fysioterapi. De kan hjælpe med at forebygge og behandle generne af stråleskaderne. Det er vigtigt at komme i gang så tidligt som muligt, også gerne før stråleterapien starter. Det er dog aldrig for sent at starte behandling af sine stråleskader, og der kan gøres en forskel mange år efter strålebehandlingen. Gå til deres hjemmeside her for yderligere information og kontakt.
Lymfødem
Hvis man har fået fjernet lymfeknuder i forbindelse med sin brystoperation, er man i risiko for at udvikle lymfødem i arm og bryst. Lymfødem er en kronisk hævelsestilstand som kan opstå, når der er en skade på lymfesystemet (f.eks ved fjernelse af lymfeknuder, eller strålebehandling af lymfeknuder) Der er stor forskel i de rapporterede forekomster af lymfødem hos brystkræftoverlevere, men det estimeres, at én ud af fem vil udvikle lymfødem. Forekomsten er højest hos dem der har fået fjernet mange af lymfeknuderne i armhulen, og dem der får strålebehandling.
Lymfødem kan opstå kort tid efter operationen, i forbindelse med strålebehandlingen, eller mange år senere. Derfor er det desværre en senfølge, man skal være opmærksom på resten af ens liv.
Forskning viser, at tidlig opsporing af lymfødem, samt forebyggende tiltag, er afgørende for, hvor meget lymfødemet udvikler sig. Et lymfødem kan variere fra en lille, knap synlig hævelse, til flere cm forskel fra modsatte side. Tidlig indsats kan f.eks bestå af behandling af arvæv, brug af kompression og vejledning i fysisk aktivitet og øvelser.
Derfor anbefaler vi, at du kontakter Vivo Fysioterapi (Link) for at få den korrekte behandling og vejledning hvis du har bekymringer vedrørende lymfødem eller har brug for at få behandlet dit lymfødem.
Du kan desuden læse meget mere om hvad lymfødem er og hvad du kan være opmærksom på, her: https://www.vivofysioterapi.com/alt-om-lymfodem